2014. aug 09.

Formáld Magad!

írta: Szeretünk olvasni
Formáld Magad!

katus_attila_formald_magad.cikk.jpgMurányi Zita interjúja Katus Attilával.

Végre egy életmódkönyv, ami elsősorban nem azzal foglalkozik, hogyan fogyjunk le, vagy őrizzük meg tökéletes formánkat, sokkal inkább egy helyes életvezetési programot kínál. A „sport-szkeptikusokat” képes meggyőzni a sport személyiségformáló hatásáról, az alapjáraton pesszimistákat gondolkodásmódjuk mielőbbi megváltoztatására ösztökéli. Rádöbbent, hogy boldogságunkért, álmaink megvalósulásáért magunknak kell tennünk. Egyszóval: tudatosságra nevel kezünkbe adva a pozitív változás kulcsát.

Katus Attila sportaerobik sportágban hatszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, Világjátékok győztes aerobik szakedző első könyvében ugyanakkor olyan téveszméket is eloszlat, minthogy a holtpont az edzés közepén jelentkezik, vagy felhívja rá a figyelmet, hogy az izomlázat hatásosabb megelőzni, mint kezelni. Nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkinek egy minőségibb, élhetőbb élet receptjét nyújtja saját hétköznapjaiba és gondolkodásmódjába is bepillantást engedve – teszi mindezt olyan őszinteséggel, szakmai hitelességgel és meggyőzőerővel, hogy egyszeriben azok számára is érdekessé és befogadhatóvá lesz, akik eddig különösebben nem azonosultak személyiségével. Első körben talán épp ennyi kell, hogy fölrázzon! Befizetnünk egy ülve végzett „agyaerobikra”, ahol a ragadósan életvidám személyi edző lendületes, értékorientált szemléletmódja könnyen sajátunkévá válhat!

A könyv címe részben egybecseng egy 2002-es Pécsi Sasok DVD-vel, tudatos visszautalás részedről?

Maga a Formáld magad! - elnevezés nekem nagyon tetszik, hiszen ha valaki formálja magát, abban benne van, hogy formálja a jellemét, személyiségét, a testét, ezzel szerintem mindent kimondtunk. Amikor edzésprogramot készítek sem csak fekvőtámaszokban és guggolásokban gondolkodom, elsősorban viselkedés-és gondolkodásmódban, egy értékrendszerben. Az emberekhez is így állok hozzá. És mivel ez nemcsak egy könyv, gyakorlatilag egy életmódváltó program, az életmód minden területére kiterjedő változásokat takar, illik is hozzá. Azt sugallja, hogy minden helyzetből előre tudunk lépni. Egy nagyon komplex kifejezés, nagyon sok mindent kimond, ugyanakkor meg is szólít. A teljes címben a Változtass! Segítek Neked-benis ott van az a fajta segítőszándék, amivel az egész könyvet írtam.

Hatalmas pluszpont a könyv interaktivitása! Nemcsak, hogy megírtad, de be is vonod az olvasót az életmódváltásba!

Igen, a könyv tartalmaz egy kódot, amivel mindenki beléphet, és automatikusan részt vehet egy 60 napos életmódváltó programban. Ez azt jelenti, hogy minden nap email üzenetekkel próbálok még egy pici plusztámogatást nyújtani az embereknek. Ez egy plusz munka, egy pluszvállalás részemről, de ez is azt a fajta törődést, odafigyelést tükrözi, ahogy hozzáállok ehhez az egész dologhoz, ahogy a könyv is készült, éveken keresztül, nagyon aprólékosan.

Ha jól tudom, öt évig írtad…

Körülbelül két éve meg akartam jelentetni, de mindig kicsit még dolgoztunk, csiszoltunk rajta. Most érzem úgy, hogy rendben van, hogy jó a könyv. Azt szokták mondani, amikor az ember könyvet ír, nem lehet befejezni csak abbahagyni. Úgy érzem, ezt a témát nagyjából befejeztem,persze párhuzamosan készül a táplálkozásos könyv is és az is elég jól áll, ősszel fog megjelenni. Tehát fontos hozzátenni, hogy ez egy könyvsorozat első része.

Már ez az első rész is nagyon összetett, átfogó merítése a szakmádnak, milyen célközönségnek, nőknek vagy férfiaknak íródott inkább?

Amit nagyon fontos leszögezni, hogy mind férfiaknak, mind nőknek egyaránt szól.  Vannak benne olyan témák, például a cellulit, amik valószínűleg a nőket érdeklikmajd jobban, de nagyon sok olyan kérdés is, hiszen hát férfifejjel is gondolkozom - nem bonyolult férfifejjel gondolkozni - nevet, ami inkább a férfiakat foglalkoztatja és adott esetben még a szakemberek számára is érdekes lehet. Elsősorban azt kell megérteni, hogy nagyon is az átlagembernek írtam, azoknak, akiknek a leginkább szükségük van egyfajta fogalomtisztázásra. Akik egy picikét hitelesebb formában szeretnének informálódni, nem olyan újságcikkekből, ahol egy bizonyos támogató áll az írás mögött és azért mondják ezt vagy azt. Az egymásnak ellentmondó cikkek miatt teljes zavarodottság él a fejekben. Ezt a zavarodottságot szeretném rendbe tenni, eloszlatni, tehát szakmailag is helyén van a könyv.

A szerkesztést is csak dicsérni lehet, nagyon tudatosan fölépített és olvasóbarát.

A mai életbenegyáltalán nem mindegy, milyen a csomagolás. Ez a könyv külsejében, modern színvilágában, designjában is megmutatkozik. A legfőbb gondolatokat külön ki is emeltük, hogy akinek esetleg kevés ideje van, és csak át akar szaladni az egészen, az átszaladhasson rajta. De beltartalmában is arra törekedtem, hogy úgy legyen megfogalmazva, hogy ne legyen olyan száraz, nehéz, tömör, mégha szakmai részek is vannak benne, amiket megint úgy próbáltam megírni, hogy azért érthető legyen, adott esetben példákon keresztül rávilágítani egy-egy dologra.  Egy szakmát nem szaknyelven megfogalmazni mindig kihívás, remélem, hogy jól sikerült!

10515066_723729881019976_113038758_n.jpg

Nagyon erősek a fejezetek élén álló önvallomásos részek, remek írói vénára utalnak és erősítik a könyv személyességét!

A szakmai részek mellé kerültek könnyített részek is, amikor egy kicsit a saját életemről, a saját gondolataimról mesélek, de ilyenek a motivációs részek is, amikből mindig erőt meríthetünk. Azt gondolom, hogy mindannyiuknaknagy szüksége van megerősítésre.

A bevezetőben is említed, hogy a szakmai közönségnek is tudsz újat mondani. Kaptál már visszajelzést ilyen körökből?

Szakmai körökből kaptam idáig a legkevesebbet, talán annyit sikerült elérni, hogy tud már a szakma a könyv létezéséről. Általában az olvasóktól kapok visszajelzéseket, írnak a facebookon, megkeresnek emailben, hogy nagyon jó a könyv, nagyon olvasmányos, nagyon tetszik, de jó, hogy megmutattad az írói vénádat. Ez mind megerősít, hogy azért íróként is meg tudom úgy fogalmazni a gondolataimat, hogy az érdekes legyen, hiszen azért ez egy másik terület. Természetesen mivel az írás egy szakma és a szakmákat tisztelem, szakemberek átnézték ezeket az írásokat és javítottak, csiszoltak rajtuk, ahol kellett, de gyakorlatilag magamra ismerek a fogalmazásban.

Sokszor visszatérsz rá, hogy az életben a boldogsághoz, céljaink eléréséhez a tehetségnél is fontosabb a kitartás és a szorgalom, de a humorérzék is jelentősen megkönnyíti a hétköznapokat. Kitől örökölted a humorérzéked?

Talán édesapámtól  –elmosolyodik – máig nagyon sokat szoktunk együtt nevetni. A humorérzék tényleg nagyon fontos, mindenki vágyik a lazaságra, senki sem szeret szorongani, mégis nehezen engedjük el magunkat. Én egy tárgyalás közepén is be szoktam vetni, abszolút csodákat művel. De ugyanígy egy fellépésen vagy az óráimon, és ahol azt a könyv keretei engedték, igyekeztem a papíron is megcsillogtatni. Bár minél tágabb közönséghez szól az ember, annál nehezebb élni a humorral, de ugyanakkor annál hatásosabb lehet.

A könyv egyik kulcsmondata, hogy minden életmódváltás, minden változás alapja a félelmeink jelentős részének leküzdésével kellene, induljon. Te mitől tartasz a leginkább?

Bár nehezebben beszélnek róla, nyilván a férfiak is sok dologtól félnek. Ilyen félelem kilépni egy rossz kapcsolatból, és persze mint mindenki más, valahol én is félek az elmúlástól, de nálam ez nem úgy nyilvánul meg, mint a többi embernél, hogy jó, akkor karba tett kézzel várom. Hiszem, hogy a sporttal és az aktív életmóddal, a tudatos odafigyeléssel akár 20-30 évvel meghosszabbítható az életem a minőségi időskor irányába.

Ha fölkérnének egy pusztán önéletrajzi ihletésű mű írására, elvállalnád?

Ha az életemről fogok könyvet írni, az egy sokkal egyszerűbb történet lesz,nem is biztos, hogy azt nekem kellene megírni. Valaki leül helyettem, én elmondom neki, amit el kell, összeír valamit és a végénazt mondom, naez jó volt. A szakmát viszont nem tudom tollba mondani. Ott nekem kellett leülni, úgyhogy ezértis volt nehéz, mert ezt én írtam.

Nehéz elképzelni egy embert, akinek hivatása, „szerelme” a mozgás az íróasztal mögött. Nehezedre esett leülni?

Nagyon benne voltam az írásban, de nagyon sok időmet el is vette. Ha üzleti részét nézem,egy könyvet megírni, tekintve milyen rengeteg munka van benne, nem is biztos, hogy annyira kifizetődő, de vannak bizonyos dolgok, amiket az ember azért csinál, mert úgy érzi, hogy majdhogynem kötelessége. Szeretetből írtam és nagyon sok ilyen jellegű kiadványt abból írok, másrészt pedig azért, mert egy életmódrendszert építek, aminek különböző elemei vannak. Kell, hogy legyenek elemei könyvformában, és kell,hogy legyenek elemei mozgásprogramban is, hogy az ember gyakorlati dolgokat is kapjon. Bár a könyvben is van azért elég sok gyakorlati fotó, különböző edzésprogramok, amik bárki számára felhasználhatóak. Persze bízom abban, hogy sokan megveszik a könyvet, de alapvetően nem a profit motivált, hiszen annál sokkal több munka volt benne, mint amennyit ma a könyvpiacon keresni lehet.

Aki életében még soha nem sportolt, az is kiemelt haszonnal forgathatja a könyvet. Elsajátíthatja a helyes légzés technikáját, a helyes testtartást vagy az alap futótechnikát, stb…,nem gondoltatok rá, hogy a gyakorlati fotókon túl egy a könyvhöz kötődő DVD-vel is megkönnyítsétek az ő dolgukat?

Folyamatosan forgatunk DVD-ket is, három hét múlva meg is jelenik az első, aztán szeptemberben is jön még minimum egy vagy kettő. Azt a fajta hiányt, ami velem szemben évek óta érzékelhető volt most kezdem behozni, idén, illetve jövőre utol is érem magam. Ami az álmok, vágyak beteljesítését illeti, a könyvben nemcsak beszélsz a tudatos tervezésről, jó magad műveled és hatékonyan meg is valósítod az elképzeléseidet! Igyekszem, jövőre több könyvem, sokkal több DVD-m lesz a piacon, tehát azt gondolom, megteszem azt a fajta előrelépést, amit évek óta meg kellett volna tennem. Dolgoztam rajta, de mivel nem készültem el, látszólag úgy tűnhetett, hogy ülök a babérjaimon. Nem így van, pont hogy készültem, dolgoztam,a könyvön kívül nagyon sok minden mást is csináltam üzletileg és ezek a dolgok fognak most már egyre inkább látszódni a külvilág számára is.

Mire gondolsz?

Egyrészt KATUSBODY néven sportruházati termékekkel foglalkozom, ez most már azok számára, akik egy kicsit jobban követik a tevékenységemet, azért észrevehető, másrészt élelmiszerekkel, ami ősztől már úgy gondolom szélesebb rétegekben is látszódni fog. Sokféle tevékenységet végzek, rengeteget utazok fellépni, most egy tévéműsorban is szakmai részt kapok. Egyre több ilyen jellegű felkérés érkezik, tehát itt is elég nyitott a pálya szerencsére, több fórumon meg tudok jelenni,meg tudok nyilvánulni az emberek felé. Nagyon jól megy a szekér, ha lehet így fogalmazni, de ez nagyon sok munkával is jár!

Ha már a ruházatnál tartunk, a Pécsi Sasok fellépő ruháit is gyakran magatok terveztétek, ahogy írod, a KATUSBODY-nál mennyire veszed ki a részed a fejlesztésekből?

Nagyon-nagyon, talán túlságosan is. Mondhatni, hogy kéz a kézben haladok a csapattal, a jövőben nem is biztos, hogy nekem ennyire bele kell majd folynom a részletekbe, de a kezdeteknél, amikor születik valami, ahogy egy háznak az alapozásánál, minden egyes lépésnél ott kell lenni, bábáskodni kell. Egyrészt van egy nagyon komoly sportmúltam sportruházat terén is, az aerobik révén meg pláne, másrészt a női viseletet is ismerem, táncosokkal, aerobikosokkal, nagyon sok szakmabelivel egyeztettünk, és van egy nagyon jó varroda, akinek szintén van tapasztalata, gyakorlatilag ez a sokféle tudás adódik össze a KATUSBODY-ban. És akkor az anyagok speciális minőségéről, a designról még nem is beszéltünk. Úgy gondolom, ha jól érezzük magunkat az edzőruhánkban és kellően csinosak vagyunk, az a teljesítményünket is pozitív irányba befolyásolja!

Mesélj egy picit az ősztől induló élelmiszervonalról is!

Szeptembertől indul a KATUSFOOD, és nagyon sok helyen lehet majd találkozni vele, már most nagyon sokan érdeklődnek iránta. A könyv kulcsfogalma a változás és gondolj csak bele az étkezési kultúránkban is mennyi változás történt. Húsz éve még rántott húst ettünk sült krumplival, aztán krumpli helyett rizst, most pedig a rostoké a főszerep, nem rántjuk, pároljuk a húsokat. De a technikában ugyanez a helyzet, a tahófonból mobiltelefon lett, a számítógép pedig alapszükséglet. Haladni kell a korral, menni a változásokkal, különben az ember óhatatlanul lemarad.

A könyvben említed, hogy az élet alapvetően igazságos, mert egy nap mindenkinek 24 órából áll, a tieid, mintha 48-ból állnának. Hogy, mikor kapcsolsz ki?

Most itt lesz a nyár, hogy egy picikét pihenjek, amire szükségem is lesz, lévén egy nagyon nehéz ősz és tavasz vár rám. Nyáron mindig a Balaton felé veszem az irányt, többet sportolok, bár abban most sincs hiány. Még több zöldséget, gyümölcsöt eszem, tehát amit eddig jól csináltam, azt igyekszem most majd még jobban csinálni a nyáron. Amiket leírok a könyvben azokat most magamon is még jobban bevasalom – mosolyog. Nagyon fontos, hogy én is erőt merítsek!

Szólj hozzá