2011. jún 02.

Könyvajánló - Cassandra Clare: Üvegváros

írta: Szeretünk olvasni
Könyvajánló - Cassandra Clare: Üvegváros

Cassandra Clare és az ő varázslatos világa. Az írónő egyszerűen fenomenális, ehhez kétség sem férhet. Imádtam a könyvet, mit a könyvet, az egész sorozatot. Bár a Twilight írójával, vagyis Stephenie Meyerrel nem igazán tudok egyetérteni. Mint ahogy azt a könyv borítója is idézi, ő bizony imádna ebben a világban élni. Hát én nem vagyok ebben olyan biztos, mármint én ezt azért így kerek-perec nem jelentettem volna ki. Nem igazán vágyom arra, hogy démonok bármikor rám vethessék magukat.

Nos a történet. Hát egy kicsit hosszú, sűrű, és szövevényes. Tartalmaz olyan elrejtett információkat az esemény fonalát illetően, amik felett csak úgy átsiklik az ember, vagy nem tulajdonít neki kellő fontosságot … majd ahogy olvassa egyszer a fejéhez kap, hogy „Úristen! Tényleg!” Szerintem pl. ettől is jó egy könyv. A történet az első pár oldalon még New York utcáit koptatja, majd később Idrisbe kerül az olvasó, ahol nincs villamos energia. De vajon kell-e egy ilyen városba áram? Szükség van egyáltalán rá, amikor mindent a mágia és a varázslat tart fenn? Szóval az elején eldönti Clary, hogy márpedig ő Idrisbe
megy, mert csak ott tudja megmenteni az anyukáját. Persze Jace nem akarja engedni, mert ott a lányra rengeteg veszély leselkedik. Végül Jace egy kis „segítséggel” túl jár Clary eszén, és nélküle lépnek át a portálon. De ugye ezt Clary sem hagyhatja annyiban, hiszen mégiscsak különleges képességekkel rendelkezik. De akkor mégis hogy kerül Idrisbe? Olvassátok csak el! Az Árnyvadászok városában persze csupa bonyodalom az élet, főleg akkor, ha az apád a főgonosz; a városban sem bíznak benned igazán; ha el kell rejtőznöd; a börtönbe zárt barátodat is ki kell szabadítanod; amikor egy besúgó van a közeledben, aki a másik oldalon áll; vagy akár ha rejtőzködnöd kell, mert nem is lehetnél ott ahol éppen vagy. Szóval bonyodalom, csalafintaság, izgalom, szerelem … ez mind-mind megvan ebben a páratlan befejező kötetben. Igazán kellemes olvasmány, ám óva intek mindenkit attól, hogy a fogaihoz csak egy picit is közel rakja az ujjait, mert akarva, akaratlanul is a körmei bánják majd, ugyanis tövig fogja rágni az izgalmaktól.

Clare ebben a kötetben is hangsúlyt fektetett a környezet bemutatására. Idris egyszerűen gyönyörű, és általam – átlagos, nem író halandó által leírhatatlan. De nem csak a város, hanem maga a körülötte elterülő világ is csodálatos.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a fantasy könyveket, és inkább húznak a vegyes szereplős történetek felé, ahol találkozhatnak, ember, tündér, vámpír vagy akár lükantróp szereplőkkel is. Ez egy páratlan, és egyben letehetetlen mű, amolyan igazi, belevaló Vörös pöttyös a Könyvmolyképző Kiadótól.

A könyvajánlót Erberling Judit küldte.

A könyvet megvásárolhatod az alábbi helyeken: Könyvmolyképző Kiadó, Bookline, Libri

Szólj hozzá

könyv libri könyvajánló bookline könyvmolyképző kiadó