2015. máj 29.

Modern irodalmi óra

írta: Szeretünk olvasni
Modern irodalmi óra

Az iskolai irodalom órák – legyen szó általánosról, vagy középiskoláról – legizgalmasabb része sokak számára a költőkkel foglalkozó részek voltak.  Érdekes volt elmerülni abba a közegbe, amikor megtudhattuk, mi ált egy-egy vers megszületése mögött.

Szerelmi csalódás, vágyakozás, félelem, magány, bánat, remény. Csak pár érzelem a sok közül, ami többnyire a verseket jellemzi.

Szerencsére ma tovább is mehetünk. Az elmúlt években egyre jobban felvirágzott a hazai kortárs költők száma, megjelenése. Részesei lettünk életüknek, művük születésének. Sőt! Az online közösségi oldalaknak köszönhetően könnyedén kapcsolatba is léphetünk velük! A blog most három tehetséges fiatalt ajánl.

b1342398.JPGKemény Zsófi: Nyílt láng használata

Ez a könyv egy sosem látott táj, amit újra és újra be kell járnod, hogy megértsd. Elromló mondatokból összeszerelt magánmitológia, labirintus, erdő valahol a mélyén többszereplős monológok éjszakai gyülekezőhelyével.
Ennek a könyvnek a hangja a legfinomabb regiszterekből válogat, bár a szövegek formája megtévesztően egyszerű, a megszólalás természetessége magával ragadó, a téteket szimpatikus nagyvonalúsággal kezelő versek titokban mégis a végtelenre játszanak.
Ez a könyv az összement karácsonyfáké, fekete-fehér nagyszülőké, tavaszi hajnaloké, kapaszkodó kezeké. Itt még a rontás is csak gyakorlás, ama majdani, igazi rontásra. És persze, már rég dehogy.

Libri-Kiadó, 2015

tn6_b1341691.JPGDékány Dávid: Darwin Motel 

Dékány Dávid első kötetének versei egy felnőtt elkövető higgadtságával vallanak a kamaszkor őrületéről. A levetkőzhetetlen mániák és szorongások meghittségéről, a házi kedvencként dédelgetett, pusztító indulatokról és persze a szerelemről is, ami néha épp a legbarátságtalanabb díszletek között rak fészket magának. Aki a Darwin Motel elsötétített szobáiban száll meg, tudja, hogy a recepciós nem tesz fel fölösleges kérdéseket a csomagtartó tartalmáról és arról, kinek a vére száradt az ágyneműre a vendégek távozása után. Ezek a versek nem udvariasak és nem jól neveltek. De bennük van egy rosszul végződő road movie minden romantikája.

Dékány Dávid 1988-ban született Szegeden, verseket 2010 óta ír. Egy irodalmi körnek sem tagja, nem szerkeszt, nem fordít, egyetemre nem járt. Tengerparton temessék majd el – ha mégis úgy alakul, jobb lenne ott feltámadni.

Libri-Kiadó, 2015

tn6_b1333726.JPGSirokai Mátyás: A káprázatbeliekhez

Sirokai Mátyás A beat tanúinak könyve lapjain a minden élőben és élettelenben közös ritmust keresve a tajga mitikus világába kalauzolta olvasóit, hogy aztán elrugaszkodjon, és célba vegye a csillagokat. A káprázatbeliekhez című kötetében megérkezik az űrbe, ahol új nyelvet keres, amelyen egyaránt képes megidézni az égi mechanika szépségét, az emberi kozmosz sötét oldalát és az Első Föld mítoszát. A szerző társául szegődve szakrális science-fiction költészet teremtésének vagyunk tanúi ebben az űrodüsszeiában, amelyben a legnagyobb természetességgel keveredik technológia, vallás, filozófia és költői látomás. A káprázatbeliekhez prózaversei kötelezőek mindazok számára, akik gondolatban elhagyják néha a Földet, de azok sem fognak csalódni benne, akik estek már valaha ámulatba az éjszakai égboltra tekintve.
Sirokai Mátyás 1982-ben született Tapolcán. Költő, zenész, a beat tanúja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ütőhangszer szakán diplomázott. Első kötete 2008-ban, a József Attila Kör gondozásában jelent meg Pohárutca címmel. A Libri Kiadónál 2013-ban látott napvilágot A beat tanúinak könyve című verseskötete. A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog szerkesztője.

A szerző a kötet írása idején Móricz Zsigmond-ösztöndíjban részesült.

Libri-Kiadó, 2015

Szólj hozzá