2015. ápr 22.

Salman Rushdie: A firenzei varázslónő

írta: Szeretünk olvasni
Salman Rushdie: A firenzei varázslónő

Vannak olyan könyvek, amire számos jelzőt használhatunk.  Salman Rushdie, A firenzei varázslónő című könyve is ilyen. Meseszerű, bámulatos, lenyűgöző, varázslatos, különleges. Csak pár jelző a sok közül, amit leggyakrabban olvasni a regény kapcsán.

covers_335610.jpg

Magas, ifjú utazó érkezik Akbar udvarába, aki magát „Mogor dell'Amore”-nak, azaz a Szerelem moguljának nevezi, és olyan mesével bódítja az udvar és a város népét, amely megbabonázza hallgatóságát. Az idegen azt állítja, hogy egy elveszett hercegnőnek a fia, aki varázserővel és boszorkányhatalommal bír, s akinek kegyéért üzbég hadurak, a perzsa sah, firenzei szerencselovagok és oszmán hadvezérek küzdöttek. Amikor a varázserejű lány szerelmesével hazatér, a város a lábai előtt hever, de vajon igaz-e Mogor története? És ha igaz, hol rejtőzik a hercegnő? Ha pedig hazugság – egy olyan világban, amelyet a női varázslatok uralnak –, Mogort a vérpad várja…

A könyvet a nagy amerikai magazinok egyhangúan dicséretben részesítették. Sokak szerint, ez az a regény, ami által leginkább megismerhető a szerző stílusa. A történelmet mesterien keveri össze a mesével. Ezzel pedig egy különleges hangulatú utazásra visz, egy különleges világba.

A nap utolsó fényében a palotaváros alatt csillogó tó úgy festett, mintha olvadt arany tengere volna. A napnyugtakor erre járó utazó – ez az erre járó utazó most épp a tóparti úton haladt – úgy hihette, oly mesésen gazdag uralkodó trónjához közelít, aki megengedheti magának, hogy kincse egy részét a föld egy óriási medencéjébe zúdítsa, s ezzel elszédítse és riadt bámulatra késztesse vendégeit. S hiába nagy az aranytó, nyilván csak egy cseppje a nagyobb vagyon tengerének – az utazó képzelete fel nem ért annak az anyaóceánnak a méretéhez! És őrök sem álltak az aranyvíz partján; oly bőkezű lenne tehát az uralkodó, hogy minden alattvalójának, sőt talán még az utazóhoz hasonló számos idegennek és látogatónak is megengedi, hogy szabadon és bőven merjen a tó anyagából? Akkor valóban az emberek fejedelme ő, valóságos János pap, akinek a dalokban és mesékben megénekelt elveszett királyságában elképzelhetetlen csodák lakoztak. Talán (vélekedett az utazó) az örök ifjúság kútja csobog a város falai közt – talán még a Földi Paradicsom legendás kapuja is itt van valahol a közelben? Ám ekkor a nap lebukott a látóhatár mögé, az arany a víz alá süllyedt és eltűnt. Sellők és kígyók őrzik, míg vissza nem tér a napvilág. Addig maga a víz az egyetlen kincs, oly adomány, amelyet a szomjas utazó hálásan elfogadott.

Lehetséges, hogy elsőre ijesztőnek tűnhet a könyv mérete, és talán többször elő is fordulhat, letennénk. De ne tegyük. Adjunk neki időt, nyugodtan, elmélyülten kell olvasni. Ha azt érezzük, pihenni kell olvasás közben, akkor nyugodtan tegyük meg. Nem velünk van a baj.

Salman Rushdie könyvei különleges csemege az olvasók, a könyvkedvelők számára. A könyvmolyoknak mindenképpen ajánljuk, ismerkedjenek meg vele. 

Helikon Kiadó, 2015

Szólj hozzá

mese történelem fantasy helikon kiadó