2014. dec 09.

Krimi? Igen, skandináv!

írta: Szeretünk olvasni
Krimi? Igen, skandináv!

A skandináv krimik pár éve kezdtek leginkább elterjedni hazánkban. Először csak pár szerző volt jelen, ma már szinte külön részleget lehet nyitni nekik a könyvesboltokban.

Az áttörést, mely elhozta a műfaj számár a sikert, talán a Tetovált lány című trilógia, és az azt követően elkészült filmek bemutatója hozta meg.

Baráti körünkben végeztünk némi közvélemény kutatást, kinek miért tetszik, miért rajonganak annyira a svédekért. Összefoglalva a következőt kaptuk: izgalmas, valóságos, félelmetes, sokszínű, egyedi, olykor brutális. De voltak olyan indokok is mint, menő, mások ajánlották, mások is ezt olvasták.

Érdekes volt, sokan kiemelték, az elején bizony nehezen fogadták el a szereplők neveit, vagy helyneveket. Nem tudták, hogyan kellene olvasni, ejteni. De szerencsére senkinek nem szegte kedvét az olvasástól.

Mi kedvencet nem tudunk kiemelni, de ajánlunk három idei újdonságot.

b1263093.JPGMikkel Birkegaard: A holttestemen keresztül

Frank Føns sikeres író, aki regényeiben brutálisan végez az áldozataival. Azonban lehetséges, hogy most ő a következő áldozata egy pszichopata gyilkosnak... Frank a dániai Sjælland-szigeten található hétvégi házában írja a könyveit. Egyedül lakik – távol a nagyváros zajától és saját múltjától. De nem rejtőzködhet örökké.
Egyik reggel felhívja a koppenhágai rendőrségen dolgozó kapcsolata. A gillelejei kikötőben, Frank házának közelében találtak egy női holttestet. Az elkővető tökéletesen megvalósította Frank legújabb, még kiadatlan regényének egyik brutális gyilkosságát. De ki ismeri az új könyv cselekményét?
Nem sokkal később újabb gyilkosságra derül fény, amely minden részletében megegyezik egy korábbi regényben leírttal...  Libri Kiadó, 2014

Joe Nesbo: A fiúb1280656.JPG

Sonny, a rejtélyes, visszahúzódó, kábítószerfüggő fiú tizennyolc éves kora óta börtönben ül, mert beismert két gyilkosságot, amelyeket nem ő követett el. Nem ingyen tette. Cserébe megkapja az egyetlen dolgot, amire szüksége van: heroint. Mivel ügye a korrupt hatalmi rendszer minden szereplőjét érinti, a rendőrségnek és az alvilágnak egyaránt az a célja, hogy folyamatosan bódult állapotban és rácsok mögött tartsák. És Sonnynak ez meg is felel, eszében sincs változtatni a helyzeten. A rabtársai egyfajta gyóntatóként tekintenek a különös, vonzó fiúra, s gyakran öntik ki neki a lelküket. Így esik, hogy egy napon Sonny megdöbbentő dolgot tud meg az egyik rabtársától: rendőr édesapja, akiről ő úgy tudta, önkezével vetett véget az életének, valójában gyilkosság áldozata lett. Sonny világa alapjaiban megrendül. Megszökik a szigorúan őrzött börtönből, és megkezdi vadászatát azok után, akik vétettek ellene. Animus Kiadó, 2014

b1231788.JPGAlexander Söderberg: Andalúziai szerető

Balról kapták a lövéseket, a hangjuk a semmiből jött, egyre sűrűbben csapódtak be. Olyan hangok hallatszottak a kocsiban, mintha valaki egy lánccal csörögne a padlón. Abban a pillanatban sikolyt hallott. A nő nem tudta eldönteni, hogy ő sikoltott, vagy a mellette ülő férfi. Sophie Brinkman, ápolónő és gyermekét egyedül nevelő anya, nyugodt életet él Stockholm egyik kertes elővárosában, amikor megismerkedik Hector Guzman könyvkiadóval, és a megnyerő férfi felkelti érdeklődését. Ámde valóban az-e Guzman, akinek kiadja magát? A vonzó fiatalasszony hamarosan két rivalizáló bűnszövetkezet meg egy furcsa nyomozócsoport gyilkos összecsapásai közepette találja magát, és óhatatlanul belekeveredik az eseményekbe. Libri Kiadó, 2014

Szólj hozzá

krimi skandináv animus Libri Könyvkiadó