2014. sze 14.

Jelensokk - Amikor minden most történik

írta: Szeretünk olvasni
Jelensokk - Amikor minden most történik

A HVG kiadó könyvei többnyire pszichológia, üzleti és önéletrajzi kötetek. Olyan nagy sikerű szerzőktől adtak már ki, mint Edward de Bono, Philip Zimbardo, Seth Godin. De megemlíthetném akár Feldmár Andrást is. Következő bejegyzésükben egyik újdonságukról, a Jelensokk-ról írnánk pár szót.

B1244044.JPG

Douglas Rushkoff szakmáját tekintve médiateoretikus. Eddig tizenkét könyve jelent meg, amellyel számod díjat nyert. Műveit már több mint 30 nyelvre lefordították. Jelenleg a CNN szakértője, és olyan nagy cégek külsős munkatársa, mint a The Guardian, Discover.

Fülszöveg:
Ez az a pillanat, amelyre mind ez idáig vártunk, de úgy tűnik, nincs időnk megélni e pillanatot. Ehelyett a folyamatos készenlét állapotában veszteglünk, és elborít bennünket a mindig bekapcsolt, élőben sugárzott valóság, amelyet emberi valónk, testünk és lelkünk soha nem lesz képes belakni.

Van azonban választásunk – egyénekként és közösségekként is. Megpróbálhatjuk átverekedni magunkat az információ ostromló áradatán és beszállhatunk önmagunk utolérésének végeláthatatlan játékába. De választhatjuk azt is, hogy a jelenben élünk: sms-ezés helyett szemkontaktus; gyorsaság helyett minőség; a digitális tökéletesség helyett pedig emberi gyengeségek.

Azt le kell szögeznünk, a könyv nem éppen egy könnyű olvasmány. Sokszor nagyon tudományos, és nehezen követhető. Nem beszélve a felbukkanó kifejezésekről, amelyek után bizony utána kell olvasnunk.

De ha a fentieket nem vesszük figyelembe, akkor egy roppant érdekes könyvet olvashatunk. Digitális világ kontra jelen. Vajon mi minden zajlik körülöttünk, mikor éppen elmerülünk a cyber térben. Közösségi oldalak, virtuális barátságok, online élet. Miközben kint zajlik az élet. A jelen pillanatot kell megragadnunk. Eszünkbe jutott, vajon mi lenne, ha most minden visszaállna a 15-20 évvel ezelőttire.  Több időt töltenénk kint a szabadban, többet olvasnánk, és hosszasan beszélgetnénk a másik mellett.

Ha másért nem, hát ezért a feltételezésért érdemes elolvasni a könyvet. Kedvcsinálónak ezen a linken bele is olvashattok. A szerzővel készült interjút pedig itt olvashatjátok el. 

HVG Könyvek, 2014.

Szólj hozzá

hvg pszichológia hvg könyvek