2015. ápr 21.

Vadon - Ezermérföldes út önmagunkhoz

írta: Szeretünk olvasni
Vadon - Ezermérföldes út önmagunkhoz

Sokszor érkezünk fordulóponthoz életünk során. Ilyenkor mérlegelni kell, és elindulni a változás útján. Egy úton, ami képes megváltoztatni mindent. Cheryl Strayed, Vadon című könyve is egy ilyen utazást vetít az olvasó elé.

vadon.JPG

Az írónő őszinteséggel meséli el nekünk összeomlásának történetét. Azt, mit érzett huszonévesen, amikor feje felett összecsaptak a hullámok, és azt érezte, elveszített mindent. Aztán, 1995-ben egyszer csak elhatározásra jut, tenni kell valamit. 26 évesen nem lehet ennyi az élete. Nem hagyhatja, hogy a sok rossz ennyire elhatalmasodjon felette.  Élménybeszámolója több ezer kilométeres túráról szól, mely három hónapon át tartott.

Olyan világ volt ez, ahol sosem jártam, s mégis mindvégig tudtam, hogy létezik, és ahova bánatomban, zavarodottságomban, rémülten, de reménykedve eltántorogtam. Egy világ, melyről úgy hittem, hogy képes lesz előhozni a bennem élő nőt, miközben visszaváltoztat azzá a lánnyá, aki valaha voltam. Egy világ, amely jó hatvan centiméter széles és 4286 kilométer hosszú.

És hogy mit tapasztalt?

Az út során sokat mérlegelt a múlttal kapcsolatban. Rájött, mit lehetett volna másként tenni. Felszabadította lelkét. Amikor elindult, még egy képzeletbeli, sérelmekkel, rosszal teli zsákot is cipelt magával, ami az idő előrehaladtával egyre kisebb lett. Elhagyta a sérelmeket, a bosszúságot, a csalódottságot. Vele együtt egyre közelebb került az önmegbocsátáshoz. A megtisztuláshoz.

Bármilyen őrjítő vagy nehéz volt az élet az ösvényen, alig múlt el úgy nap, hogy ne találkoztam volna valamivel, amit a PTÖ nyelvén csak „ösvényvarázslatnak” neveznek, valami váratlan, édes aprósággal, ami éles ellentétben állt a túrázás megpróbáltatásaival.

A könyv egy bátor, őszinte kitárulkozás. Egy túra, amin az olvasó is részt vesz. Sok embernek lenne szüksége arra, maga mögött hagyjon mindent, és elinduljon a saját útján. Egyelőre amíg ezt nem tudjuk megtenni, olvassuk el a könyvet, általa mi is, ha képletesen is, de elindulhatunk. Inspiráló, erőt adó olvasmány a hétköznapok nehézségei mellé. Talán megmutatja az ösvényt számunkra is.

A könyvből készült film előzetese:

 

Cartaphilus Kiadó, 2015

Szólj hozzá

cartaphilus