2015. ápr 07.

Anders Rydell: Fosztogatók

írta: Szeretünk olvasni
Anders Rydell: Fosztogatók

Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit

A történelmi témájú könyvek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olvasók között. Ennek köszönhetően számos, izgalmasabbnál izgalmasabb kiadvánnyal találkozhatunk a könyvesboltok polcain. A blogon, az év egyik ilyen izgalmas könyvét hoztuk el.

Anders Rydell: Fosztogatók
Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit

fosztogatok.JPG

A svéd író, újságíró, Anders Rydell már több kényesnek mondható témában publikált. Fiatalkora ellenére kiemelkedő alkotónak tartják hazájában, mert mindig olyan témákat sikerül az olvasók elé tárni, ami így, vagy úgy, de éppen aktuálisak. Legújabb könyvével ismételten így tett.

Miután Németország megadta magát, Altaussee bányában döbbenetes felfedezést tesznek. Számos lenyűgöző, felbecsülhetetlen értékű műtárgyat találtak. Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban. 1933 és 1945 között a nácik megszámlálhatatlan antik tárgyat tettek magukévá. Könnyű dolguk volt, hiszen Hitler csapataiban, szakemberek segítségével azonosították be a drága műkincseket. Zsákmányaik múzeumokból és magángyűjteményekből egyaránt származott. Hitler célja egy saját múzeum létrehozása volt. Mai napig tisztázatlan jó pár alkotás tulajdonjoga. Egy részük eltűnt, más részük viszont felbukkan nagy múzeumok kiállításán. Hogy kinek van igaza, és mi lehetne a sorsuk ezeknek az alkotásoknak, a könyvből kiderül.

Szerintünk

A könyv nagyon izgalmas, és érdekes. A nácikról és az ő viselkedésükről ilyen szemszögből, ilyen téma kapcsán olvasni meglepő volt. Ugyanakkor elmondhatjuk azt is, hogy a könyv nem csak kifejezetten a történelem kedvelőinek lehet csemege. A művészetek iránt érdeklődök szintén érdeklődéssel forgathatják a könyv lapjait. De tovább megyünk. Aki kedveli a dokumentumregényeket, a rejtélyes ügyeket, titkokat, az is odáig lesz a könyvért. Egy jogi, erkölcsi dilemma áll előttünk, ami kapcsán nem is tudjuk biztosra, mi a helyes megoldás. Vajon mit kellene tenni a páratlan kincsekkel.

A téma kapcsán bővebben olvashat a Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában: http://www.konyvjelzomagazin.hu/hir/zsakmanyolt-kincsek-nyomaban

Egyedülálló lehetőségnek is részese lehet az olvasó! A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretén belül vendég lesz maga a szerző!

KÖNYVBEMUTATÓ:

2015. április 26., vasárnap 11 óra

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - Osztovits Levente terem

Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

Anders Rydell svéd oknyomozó újságíróval új kötetéről Veiszer Alinda beszélget.

Alexandra Kiadó, 2015.

Szólj hozzá

történelem alexandra