2014. okt 26.

Bornai Tibor: Ültünk a mólón

írta: Szeretünk olvasni
Bornai Tibor: Ültünk a mólón

Bornai Tibor, zenész (énekes-billentyűs), zeneszerző, szövegíró. 1970 körül lépett fel először mint énekes. 1974-1981 között a Küllőrojt együttesben, majd azt átkeresztelve, az Almáriumban zenélt. Ezután a Kentaur együttesben játszott. 1981–1991 között a KFT szerzője, valamint billentyűs-énekese volt.

 1984-től Koncz Zsuzsa,Somló TamásMácsai PálSivók IrénNagy NatáliaÁcs EnikőGörbe NóraEszményi Viktória dalainak zeneszerzője, szövegírója. A Baba Yaga együttes zeneszerző-billentyűse. 2001-ben Ultramarin néven zenekart alapított. 2002-ben életre hívta a Komoly Férfiak produkciót, amelynek albuma (Tesztoszteron) abban az évben jelent meg. 

Első könyve még 2001-ben jelent meg. Azóta pedig összesen öt. Legújabb idén, az Ab Ovo Kiadó jóvoltából. 

B1258628.JPGÜltünk a mólón …és néztük, hogy járja a táncát a vízen a fény. Legismertebb dalom, a Balatoni nyár első sorai ezek. Írtam már dalt a téli Balatonról is, és van még két ötletem, de ezeket egyelőre titokban szeretném tartani.

A Balaton számomra a szabadsággal rokon értelmű szó. Ezt a két fogalmat: Balaton és szabadság, együtt tanultam meg, és máig egymás mellett élnek a lelkemben. (És nem csak azért, mert akkor mentünk családostul a Balatonra, amikor apám szabadságot vett ki.) 

Ebben a könyvben azt kutatom, vajon maradt-e még a szép szabadságból valamennyi a tó partján. A másik célom az volt, hogy pillanatfelvételt készítsek. Szavakba öntött fotót a Balatonról 2013-ban, hogy az eljövendő korok szabadság utáni vágyakozói összehasonlíthassák valamivel azt a tavat és a vidékét, illetve amit nekik hagyunk belőle. 

Arra is kíváncsi voltam, vajon mi jön velem szembe, ha „csak úgy” nekivágok, hogy körbejárjam a Balatont. Most már tudom, és el is mesélem. Az olvasónak csupán annyit kell tennie, hogy beül egy fotelba, és fellapozza ezt a könyvet.

Remek kikapcsolódást nyújt az olvasóknak a könyv. Könnyed és magával ragadó. Csak ülünk és mesélnek nekünk. Mosolygunk és kellemes érzés tölt el minket. Előjönnek a régi, saját balatoni emlékeink. Megéri utazni. 

Ab Ovo Kiadó, 2014

Szólj hozzá

magyar abovo ab ovo