2014. aug 29.

M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő

írta: Szeretünk olvasni
M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő

Az elmúlt időszakban egy igazán különleges regényre találtunk. Nagyon könnyen lebilincseli az olvasót tartalmával, olvashatóságával. Aki kicsit is érdeklődik az orosz irodalom felől, annak csakis ajánlani tudjuk. Mi szerettük, teszteljétek Ti is! 

M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő

Könyvajánló - ha nem is egy bomba no.JPG

Találkozott-e Dosztojevszkij és Tolsztoj a kibertérben? Hogyan indult, ha indult, Oroszország elnöke a bajba jutott hódarvak megmentésére? Miért szerette Lenin, a dadaista őspunk, a légyölő galócát? Vagy tán ő maga is hatalmas gomba lett volna? Ilyesfajta kérdésekre kapunk választ M. Nagy Miklós ironikus és önironikus - és persze személyes indíttatású írásából.

M. Nagy Miklós szerkesztőként, műfordítóként és kritikusként évtizedek óta igyekszik a kortárs orosz irodalmat megszerettetni a magyar olvasóközönséggel, most azonban szerzőként lép elénk. Különálló történetekként is élvezhető izgalmas, anekdotikus önéletrajzi műben idézi meg a klasszikusokat és az aktuális sztárokat: a hőslegendák alakjává emelkedett Majakovszkijtól kezdve a naphosszat lepkéket kergető Nabokovon át egészen a Hold létezésében erősen kételkedő Pelevinig.

Kötete nemcsak szórakoztató és provokatív útikalauz a mai orosz kultúrához, hanem kegyetlenül őszinte múltfeltárás, ha úgy tetszik, mélylélektani időutazás is: az apa árnyékában töltött gyerekkorba, a katonaévekbe és a kollégiumi kalandok idejébe. Nem marad említés nélkül fásult nemzeti öntudat(lanság)unk, de még a néplélek aktuális állapotát mindig hűen tükröző foci sem. No és persze a nők, hiszen nélkülük egyaránt értelmetlen élet és irodalom. Felvonulnak leszbikus zombilányok, kombinéba bújt angyalok, Putyinról csillogó szemmel daloló bombázók... Orosz szépségek, akik végül talán mégis megmentik a világot.

Szerelmesregény: egy könyv, amely úgy mesél az orosz irodalomról, hogy azok is kedvet kapnak hozzá, akik eddig semmit nem olvastak a mai oroszoktól.

Pár érdekes cikk a könyvvel kapcsolatban, amit szintén nem érdemes kihagyni, hátha kedvet kapunk a könyv elolvasásához:

A Könyvjelző magazin 2014. júniusi számában megjelent cikk: Egy félig magyar, félig orosz író

A Könyvjelző magazin 2014. július-augusztusi számában megjelent cikk: A nagy orosz zenegép

A könyv kedvezménnyel itt rendelhető

Szólj hozzá

orosz irodalom európa könyvkiadó