2011. júl 19.

Könyvajánló: Jean Sasson - A Fátyol Mögött és Waris Dirie - Cathleen Miller - A Sivatag Virága

írta: Szeretünk olvasni
Könyvajánló: Jean Sasson - A Fátyol Mögött és Waris Dirie - Cathleen Miller - A Sivatag Virága

A Fátyol Mögött című könyv megjelenése nagy vihart kavart a fejlett nyugati világban. Lerántotta a leplet az arab nők  helyzetéről. A csadorba bújtatott és gazdag, Szaúd-Arábiai királyi hercegnő, Szultána meséli el az arab leányok-asszonyok sanyarú sorsát. Hiába a gazdag királyi család, azért mert nőknek születtek, életük és sorsuk előbb apjuk, fivéreik, majd férjük kezében van. Nem kapnak személyi iratokat, tehát nem is léteznek(?). A férjükről, a családalapításról a családjuk dönt és hogy jó feleségekké legyenek, a kislányokat is körülmetélik, megcsonkítják. Bár a mi hercegnőnk, a leleplező Szultána ugyan kivételes helyzetet élvez, mert ő nem lett megcsonkítva és leendő férjét, Karim herceget még a házasságkötés előtt megismerhette. De ez kivételes esemény volt, nem ez a fajta bánásmód a jellemző. A szerző fejére vérdíjat tűztek ki és sok szaúdi ifjú hercegnőt öltek meg a könyv megjelenése után (becsületgyilkosság). A nyugati civilizáció felfigyelt erre a tarthatatlan és igazságtalan helyzetre. A XXI.század küszöbén mi indokolja ezt a primitív szokást, ezt a társadalmi berendezkedést? Miért kell erős és egészséges nőket megcsonkítani, hogy életüket megnyomorítva, fájdalmak közt éljék meg? De a sorozat tovább folytatódott, a Királyi Sivatag és a Hercegnő Lányai című könyvben, tehát a mi hercegnőnk életben van, a szavait tolmácsoló írónővel egyetemben. Szultána a könyvein keresztül lett az arab nők jogainak szószólója, a világ figyelmét felhívta a fátyol mögött élő nők nehéz sorsára.

A Fátyol Mögött könyv megvásárolható 15% kedvezménnyel: Bookline


A sivatag virága. Waris Dirie Szomáliában született, egy nomád, sivatagban élő család gyermekeként. A sivatagban napról napra a puszta túlélésért küzdöttek, Waris vizet keresett, tevéket és kecskéket legeltetett. Szintén nincs hivatalos személyes papírja. Csakhogy őt eléri az, ami a szaúdi lányokat, megcsonkítják, ötéves korában. Majdnem ráment az élete. Orvos és kórház nincs a sivatagban. Tizenhárom éves korában pedig apja, a családfő egy öreg embernek mutatja be Warist, ő lesz a leendő férje. Aznap éjjel indul neki a lány a sivatagnak, hogy ezt nem teszik meg vele. Szerencsés fordulatok után Waris Londonba majd
New Yorkba jut, ahol sikeres modell lesz. Az ismertségét felhasználva mesél gyermekkoráról. A csonkításról, hogy élte meg ő és felemelte szavát az eljárás ellen. Az afrikai nők jogainak szószólójává lett. Mindkét nő, Szultána és Waris sorsa, a velük való bánásmód ugyanaz, a sorsuk férfiak kezében van. Önálló sorsuk, szavuk nincs. Személyes iratuk nincs. A férfiak szava a vezető szó, a család és az egyén sorsa is az adott apa, férj vagy fivér kezében van. Mindkét ország, Szaúd-Arábia és Szomália pedig nem szomszédos országok. Viszont a két nő, a két ország vallása muszlim, szent könyvük a Korán. Talán itt gyökerezhet a dolog eredete. Bár a két regényből megtudhatjuk, hogy a szent könyvben szó nincs a nők elnyomásáról. Mindkét nő a saját eszközeivel küzd nőtársai jogaiért. Mindkét regény nagyon érdekes és elgondolkodtató. Ajánlom mindenkinek,akiket érdekelnek távolban élő nőtársaink mindennapjai. Jó szórakozást!

A sivatag virága könyv megvásárolható 15% kedvezménnyel itt: Bookline

A könyvajánlókat köszönjük Lovasné Papp Mónikának!

Szólj hozzá

könyv könyvajánló bookline