2011. máj 18.

Olvasási rekordkísérlet a fővárosi Szabó Ervin Téren

írta: Szeretünk olvasni
Olvasási rekordkísérlet a fővárosi Szabó Ervin Téren

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) szervezésében május 13.-án pénteken, 13 órakor több, mint 500 fő jelent meg a Szabó Ervin téren az olvasási rekordkísérleten, mely az olvasást hivatott népszerűsíteni.

Az eseményre természetesen mi is ellátogattunk, először a kis felállított pultoknál kellett magunkat beregisztrálnunk névvel és kedvenc könyvükkel, amit magunkkal vittünk. Ezt követően kaptunk egy karszalagot, afféle szuvenírként, hogy később is emlékezzünk majd az eseményre.

Mivel kicsit korábban mentünk, volt lehetőségünk nézelődni a tömegben - rengeteg fiatal volt, kisebb és nagyobb gyerekek, tinédzserek is és természetesen az idősebb korosztály is képviseltette magát. Még néhány ismerős arcot is felfedeztünk a sokaságban, de legjobb talán mégis az volt, hogy láttuk, mennyien szeretnek olvasni.

Kicsivel 13.00 előtt egy kis felállított emelvényen egy rövid, buzdító beszédet hallhattunk Lévay Gábortól (J. D. Salinger Zabhegyezőjét hozta), aki mellett feltűnt Pokorny Lia (F. M. Dosztojevszkij - A Karamazov testvérek c. könyvét hozta) és Grecsó Krisztián (aki mint bevallotta, szívesen hozott volna magával Grecsó Krisztián könyvet, csak azt ugyebár mégsem illik :)...) is.

Miután megkaptuk az instrukciókat, nem volt más dolgunk, mint a magasba lendíteni kedvenc könyvünket, kinyitva annál a résznél, amit majd olvasni fogunk, várni a visszaszámlálás végét, majd elkezdhettük azt, amit mindnyájan nagyon szeretünk: olvasni. Hangosan (persze nem egymást túlkiabálva, csak normál hangerőn) kellett olvasnunk kicsivel több, mint 13 percig, a téren rövidesen már csak kissé kaotikus, egymásba fonódó hangfoszlányokat lehetett hallani.

Hatalmas élmény volt ennyi ember között, jó időben olvasni kedvenc könyvünket, az idő leteltével, az esemény végén pedig Lévay Gábor ezekkel a szavakkal búcsúzott:

"Az olvasásnál magányosabb tevékenység talán nincs is, de mi most bebizonyítottuk, hogy ennyien, egyszerre is képesek vagyunk olvasni!"

A tömeges olvasásról a mindennapi.hu portál videóját megnézheted ITT.

Még néhány kép a rekordkísérletről:

Szólj hozzá

könyv események