2015. jan 18.

A missziótól a mártírságig – Jane Haining élete

írta: Szeretünk olvasni
A missziótól a mártírságig – Jane Haining élete

A Helikon Kiadó a tavalyi, 2014-es évben rengeteg új könyvet jelentetett meg. Szépirodalmi remekművek, történelmi, filozófiai írások is megtalálhatóak választékukban. Most az egyik tavalyi különlegességüket ajánljuk. Lynley Smith: A missziótól a mártírságig – Jane Haining élete.

Ki is volt Jane Haining?

Jane Haining Skóciában született  1897. június 6-án. 1932-ben a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A misszió mintegy 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát. Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre. Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Egy feljelentés nyomán az SS átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával letartóztatták, majd Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták. A német hatóságok a skót egyházat arról értesítették, hogy Jane Haininget Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én.
 A „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol 1944. augusztus 16- n, gázkamrában meggyilkolták. (forrás:wiki)

A könyv

lead_475x520.jpgLynley Smith hosszú éveken keresztül keresett, kutatott távoli rokona után Magyarországon. Az összegyűjtött információk alapján született meg a könyv.  A napló olvasásával kitárul előttünk egy olyan világ, amiről már rengeteget hallottunk, de mindig vannak újabb és újabb pontjai. Kibontakozik előttünk egy élet. Lebilincsel, és valami különleges dolgot érezhetünk. Együtt érzünk a főhőssel. Sajátnak érezhetjük a félelmeit, gondolatait. Megérint minket.  Szomorú, ugyanakkor Jane személyisége, hite felemeli az embert. Minden tisztelet az ő bátorságának, kiállásának.

1944. április 5.
Letartóztattak, bár nem hivatalosan, de legalábbis elhurcoltak a leányotthonból, és egy villába vittek a budai hegyekben, a folyó túloldalán. Gyorsan föl kell jegyeznem a részleteket egy papírdarabra, amíg van rá időm, mert ez alaposan felbolygatja eddigi kiszámítható, rendezett életemet.
Tegnap reggel tíz órakor, amikor az irodámban dolgoztam, két Gestapo-tiszt érkezett a misszió bejáratához, egyet kopogtak, aztán egyszerűen bevonultak. Az emeletről is hallottam őket, és arra gondoltam: Micsoda modortalanság így berontani!
Aztán arra lettem figyelmes, hogy utánam érdeklődnek. Mivel nem volt mitől tartanom, természetesen azonnal lementem, és megkérdeztem, mit akarnak. Engem nem félemlítenek meg ezek az emberek. Inkább sajnálom őket, mert tudom, hogy engedelmeskedniük kell a parancsnak, még akkor is, ha nem értenek egyet vele. Biztosra veszem, hogy sokan közülük szívélyes családapák lettek volna, ha nincs háború. Ez a háború nagyon sok embert megváltoztatott, és nem előnyükre.  

Akik szeretik a történelmi regényeket, olvasták az Anne Frank naplóját, azoknak mindenképpen ajánlani tudjuk a könyvet.

Helikon Kiadó, 2014

Szólj hozzá

könyv történelmi regény helikon kiadó