2014. dec 10.

Mindenki meghal, de senki sem halott. -Tibeti mondás

írta: Szeretünk olvasni
Mindenki meghal, de senki sem halott. -Tibeti mondás

Őszentsége, a Dalai Láma személyisége, kisugárzása és gondolatai emberek millióinak ad támaszt a mindennapok során. Szerencsére könyvei által könnyen tud eljutni minden érdeklődőhöz.

b1283850.JPG

Tiszta fényű tudat - Tanácsok a helyes életvitelhez és a tudatos meghaláshoz. Ez a címe a Helikon Kiadó gondozásában megjelent kötetnek. A téma elsőre talán rémisztőnek tűnhet. A halálról, és minden hozzáköthető dologról nem szeretnek az emberek beszélni, nem igazán foglalkoznak vele. Ha szóba kerül a téma sokszor inkább homokba dugják a fejüket. Pedig ez a könyv éppen azt a célt szolgálja, ne féljünk tőle. Fordítsuk a javunkra a tőle származó félelmet.

Hiszen nincs fontosabb, mint a jelenben élni, átélni a pillanatot. HA kellően élni tudunk a mai napnak, akkor elmondhatjuk hogy nem volt semmi hiába.

Pár gondolat a könyvből:

„Minden lényben megvan a képesség a jó dolgok létrehozására, annak teljes kiaknázásához azonban szabadságra, szabadságjogokra van szüksége. A totalitarizmus elfojtja a fejlődést. Ezt kiegészítő módon, az individualizmus azt jelenti, hogy az ember nem kívülről vár el valamit és nem parancsokra vár, hanem maga hozza létre a kezdeményezést.”

„Ahogy Buddha mondta:
     Az élet fele alvással telik. Az első tíz évet 
gyerekként töltjük. Az öregkor húsz évet vesz el. 
     A fennmaradó húsz évből a bánkódás, 
a panaszkodás, a szenvedés és a zaklatottság 
rengeteg sok időnket rabolja el, a fizikai 
betegségek százai pedig még sokkal többet.”

"A valóságon elmélkedni még azoknak is gyümölcsöző, hasznos, tudományos dolog, akik nem hisznek a jövőbeli életekben. Mivel a személyek és elmék, minden egyéb okozott jelenséggel együtt, pillanatról pillanatra változnak, ez megnyitja az előremutató fejlődés lehetőségét. Ha a helyzet sohasem változna, akkor mindörökre fennmaradna a szenvedés állapota. Ám ha az ember tudja, hogy a dolgok egyfolytában változnak, akkor vigaszra lel abban a tudatban, hogy az adott helyzet nem fog örökké tartani. Ezért nem érdemes soha elkeserednünk."

Őszentsége, a Dalai Láma: Tiszta fényű tudat - Helikon Kiadó, 2014

Szólj hozzá

élet bölcsesség helikon kiadó