2014. nov 12.

Ruth Ozeki: Az idő partjain

írta: Szeretünk olvasni
Ruth Ozeki: Az idő partjain

A Booker-díjat francia Goncourt-díj mintájára 1968-ban alapította a Booker élelmiszer-ipari vállalat. 50 000 ezer angol fontos pénzjutalommal járó irodalmi díj. Az év legjobb olyan angol nyelvű regényét jutalmazzák vele, amelynek írója Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára.

(Egy 2013-as döntés értelmében 2014-től bármilyen angol nyelven alkotó író elnyerheti a díjat, ami elsősorban az amerikai írók előtt nyit meg új lehetőséget.) A díjat odaítélő zsűri kritikusokból, írókból és akadémikusokból áll. 2002 óta a hivatalos elnevezése „Man Booker-díj”, mivel a felajánlott összeget a Man Group befektetői csoport adományozza.

Most a Szeretünk olvasni blog egy 2013-ban jelölt könyvet szeretne ajánlani az olvasóknak.
Ruth Ozeki, Az idő partjain.

bori-2.jpg

Nao, a japán tinédzserlány, az öngyilkosság gondolatát fontolgatva akarja papírra vetni dédnagyanyja, egy száznégy éves buddhista apáca történetét. Naplójára Ruth, a japán származású írónő bukkan rá az óceán túlsó partján, a cunami után. E három figyelemre méltó nő párhuzamos története innentől kezdve összekapcsolódik, s ahogy egymás életén tűnődnek, a saját sorsuk is megváltozik: a jelenidőben feloldódik a múlt és új értelmet nyer. Az idő partjain egyszerre bölcs tépelődés és sodró lendületű próza a természeti katasztrófák és a válság nyomán felkavarodott világunkról.

Egy történet, amely felhívja a figyelmet az élet olyan dolgaira, ami velünk együtt van. Kérdések a múltról, a jelenről. A hőn áhított boldogságról. Olyakor lassú, olykor gyors. De hisz az élet ilyen. Fel kell venni a ritmust. Elmélyült órákhoz a könyv tökéletesen meg fog felelni.

Olvass bele itt!

Ruth Ozeki: Az idő partjain  - Tea Kiadó, 2014

Szólj hozzá

ezoterikus dráma tea kiadó