2014. nov 12.

A hosszantartó mese - Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

írta: Szeretünk olvasni
A hosszantartó mese - Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

Salman Rushdie írói karrierje a Grímuszszal kezdődött. A sci-fi-be hajló, fantasztikus mese nagyrészt hidegen hagyta a közönséget éppúgy, mint az irodalomkritikusokat. Következő regénye, Az éjfél gyermekei azonban világhírűvé tette, és a mai napig ezt tekintik legjobb művének, amely nagy hatást gyakorolt a következő évtized angol nyelvű indiai irodalmára.

A könyv elnyerte a Booker-díjat, sőt 1993-ban a legjobbnak választották a díj első 25 évének nyertesei közül. A művet Indiában a Nehru–Gandhi-dinasztia elleni támadásként fogták fel, és az író kénytelen volt elhagyni hazáját az életveszélyes fenyegetések miatt. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, ez pedig fellendítette a könyveladásokat; ezt a „kampányt” később sikerült megismételnie. A sikert követően egy rövid regényt írt, a Szégyent.

B1274446.JPG

Az éjfél gyermekeit sokat dicsérték, mint legjobb, legegyenletesebb és legihletettebb munkáját, de egyetlen, 1989 utáni műve sem kapott annyi kritikát és okozott akkora felzúdulást, mint a Sátáni versek.

Szalím Szináí pontosan éjfélkor született. Ebben még nem lenne semmi különös, de világra jövetelének napja megegyezik a független India megszületésével. Nem ez az egyedüli furcsaság Szalímmal kapcsolatban: csakhamar fény derül a fiú telepatikus képességeire is. És nem ő az egyetlen különleges gyermek…

A több szálon futó események darabkáiból kirajzolódik egy természetfeletti képességekkel megáldott ember életének története, amely egy nemzet sorsával fonódott össze. Az indiai származású Salman Rushdie számára ismertséget és elismertséget hozó regény valóság és történelem mágikus elegye, a független India létrejöttének és felosztásának szövevényes allegóriája.

Ha pusztán szavakkal kellene összefoglalni mindazt, miről is szól a könyv, nagy bajban lennénk. Hiszen nem lehet pár szóval elmondani. Ami előfordulhat egy történetben, az itt is jelen van. Barátság, szerelem, árulás, háború, csatározások és mindez megspékelve egy kis mesével, varázslattal, misztikával.  A vaskos, több mint 600 oldalas könyv beszippantja az olvasót. Nem kell tőle félni, fogjuk a kezünkben és merüljünk bele a mesébe.

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei – Helikon Kiadó, 2014

Szólj hozzá

mese történelem misztikum szépirodalom helikon kiadó