2011. jún 07.

Könyvajánló - Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb

írta: Szeretünk olvasni
Könyvajánló - Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb

Bret Easton Ellis talán már sokak számára ismert szerző. Legismertebb műve az Amerikai Pszicho a maga stílusával kultuszkönyv lett. Viszont én a nem olyan régen, 2010 december környékén megjelent könyvéről, a Nullánál is kevesebbről beszélnék egy kicsit.

Amerika a lehetőségek hazája, ahol a fiatalok szabadon élnek, s mondhatni azt csinálnak, amit csak akarnak. Kiváló példa erre a könyv is. Gazdag fiatal 17-18 évesek, akik kihasználják, hogy pénzük által megtehetnek bármit. Drog, szex és alkohol mámor. Unalmukban nem tudnak mit kezdeni magukkal, buliból buliba járnak. Nem foglalkozva semmivel. Szülőktől elidegenedtek. Nincsen aki foglalkozna velük. Máskép látják a világot, máskép értékelik a dolgokat. Egyszerűen csak annyit mondok hogy durva.

A szereplők mindegyike egy-egy személyiség. Mindegyiknek meg van a maga keresztje, gondja, baja. Vajon egymáshoz való kapcsolatuk igazi? Ha az életet ennyire könnyen veszik, akkor a barátok sem fontosak számukra? Csak is önmaguk?

Ilyen biztosan van. Vagy csak erős túlzás? Mindenesetre elgondolkoztam azon, hogy irigy legyek, vagy sajnáljam-e őket. Kellenek-e a korlátok vagy nem?

Mindenesetre minden korosztály, aki elolvassa, más-más értelmezést ad majd.  A fiatalok beleélik magukat, s talán azt szeretnék, ha nekik is ilyen „laza” lenne az életük, akkor mennyivel jobb lenne. Az idősebb korosztály talán megrökönyödik egy kicsit. Megijed és elképed.

Olvassátok el! Amolyan Zabhegyező féle. Ha tetszett az, akkor egészen biztos a Nullánál is kevesebb is tetszeni fog! Később meg ott a folytatás, a Királyi hálószobák.  Mert a fiatalok is megöregednek….

A könyvajánlót Berta Péter küldte.

A könyv megvásárolható az alábbi helyeken: Bookline, Libri, Alexandra.

Szólj hozzá

könyv libri könyvajánló alexandra szépirodalom bookline európa könyvkiadó