2011. máj 23.

Könyvajánló - Rory Clements: Mártír

írta: Szeretünk olvasni
Könyvajánló - Rory Clements: Mártír

A Mártír című regény egy történelmi krimi, ami a XVI. századi Angliában, Londonban játszódik, I. Erzsébet uralkodása alatt. Egy brutális gyilkosságot és az a köré fonódó vallási és hatalmi harcot mutatja be, nagyon is pontosan, szinte dokumentumregény formájában ábrázolva a kort. A spanyol armada támadása előtt vagyunk néhány héttel. Az olvasó teljesen elmerülhet az 1500-as évek Londonjában. Az egyik főszereplő John Shakespeare (ismerős?) a királynő fő hírszerzője, Sir Francis
Walshingham miniszter embere. A másik főszereplő pedig Richard Topcliffe, aki a királynő vérebe, és aki fáradhatatlanul űzi a jezsuitákat, katolikusokat. A könyvben valós eseményekkel és valós szereplőkkel találkozhatunk. Nyomon kísérhetjük Stuart Mária skót királynő kivégzését is a hóhérai szemszögéből. Felbukkan Will Shakespeare, John öccse, aki Londonban lép fel szinitársulatával. Persze hogy ne legyen ennyire száraz, dokumentumszerű a regény, a szerelmi szál is megjelenik, John Shakespeare egy üldözött katolikus nevelőnővel melegedik össze, akivel a nyomozása során találkozik. Épp ideje, gondolja ő, hiszen öccse, Will már családos ember, szülővárosukban, Stratfordban.

Sir Francis Drake is felbukkan a regényben, akinek az életét mentik meg egy gyilkos katolikus merénylőtől. Persze, mint tudjuk, legyőzik a spanyol armadát, Anglia vallásügyileg Rómától független tud maradni. A gyilkosság elkövetője lelepleződik, és a véreb Richard Topcliffet sarokba szorítja John Shakespeare és Walshingham miniszter. A szerelmesek egymásra találnak, és I.Erzsébet továbbra is  stabilan ül trónján, első kegyence Leicester gróf társaságában. Ajánlom mindazoknak,akik szeretik az adott történelmi időszakot, a XVI.századi Angliát, a Tudorokat, a reformációt, Shakespeart, és az izgalmas fordulatokat. Az igaz történeteket. Jó szórakozást!

A könyvajánlót Lovasné Papp Mónika küldte.

A könyv megvásárolható az alábbi helyeken: Agave Webáruház, Bookline, Libri

Szólj hozzá

könyv libri agave könyvajánló bookline