2015. dec 01.

Két év, nyolc nap, huszonnyolc éjszaka

írta: Szeretünk olvasni
Két év, nyolc nap, huszonnyolc éjszaka

Salman Rushdie neve már-már megkerülhetetlen a világirodalomban. Számos munkája, és az azt övező viták, felbolydulások miatt főleg kiemelten foglalkoznak vele. Mi is összeszedtünk pár érdekességet róla, és ajánljuk legújabb könyvét is.

  • Sir Ahmed Salman Rushdie 1947-ben született Bombayban.
  • 1988-ban megjelent regénye, a Sátáni versek miatt az akkori iráni vezető halálos ítéletet mondott rá.
  • 1999-ben  2,8 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.
  • A Sátáni versek kiadása kockázatos volt. Volt olyan ország, ahol megölték a fordítókat. Itthon nagy titokkal övezve végül 2004-ben megjelent a mű..
  • A kritikusok szerint a legjobb munkája Az éjfél gyermekei.
  • Itthon legelőször 1987-ben jelent meg könyve magyar nyelven.
  • Stílusára a mágikus realizmus jellemző. (A mágikus realizmus olyan művészeti irányzat, amelyben varázslatos, mágikus elemek tűnnek fel az amúgy realista megjelenítésben. ).
  • Legújabb könyvét, a Két év, nyolc nap, huszonnyolc éjszakát Barack Obama, amerikai elnök karácsonyi olvasmánynak választotta.

Két év, nyolc nap, huszonnyolc éjszaka

Salman Rushdie legújabb regényében káosz uralkodik a földön. A nagy vihar után emberek emelkednek a levegőbe, mintha megszűnne a tömegvonzás, hasadékok nyílnak az emberek meg a dzsinnek világa közt, és dzsinnek áramlanak át rajtuk, mert uralmuk alá akarják hajtani a földet.
Mr. Geronimónak, a két lábbal a földön álló kertésznek látogatója érkezik: Dunjá, a dzsinn hercegnő, aki régi szerelmét, a nyolcszáz évvel ezelőtt élt filozófust, ibn Rusdot látja a férfiban, s ezért a világok háborújában az emberek oldalára áll.

Egy fantáziadús, filozófiával kevert történet kap az olvasó. Sokszor nem éppen egy könnyű olvasmány érzetét kelti és a kelleténél jobban oda kell figyelni, de ezt a Rushdie olvasók már megszokhatták. Apró részletek, rengeteg háttér kiegészítés. Talán a karaktereket egy kicsivel jobban ki lehetett volna dolgozni, nagyobb fejlődést is mutathattak volna.

Mindenesetre az irodalmi csemegéket, az Ezeregy éjszaka meséit kedvelőknek remek karácsonyi ajándék lehet. De egy kis kitartással, nyitottsággal bárki megpróbálkozhat a könyvvel.

Helikon Kiadó, 2015

Szólj hozzá