2015. nov 17.

Lengyel Dénes: Régi magyar mondák - újabb kötelező darab

írta: Szeretünk olvasni
Lengyel Dénes: Régi magyar mondák - újabb kötelező darab

Ha van olyan könyv, ami gyerekkorunkban, az iskolás években hatással volt ránk, akkor az egyik egészen biztos Lengyel Dénes, Régi magyar mondák könyve. Most új köntösbe érkezett meg a könyvesboltok polcaira.

Benedek Elek unokájának, Lengyel Dénes írónak klasszikussá vált kötete nemcsak külsejében újult meg, hanem az eredeti, hiánytalan kézirat alapján lát napvilágot. A hun időktől egészen Mátyás koráig tartóidőszak alatt másfél száznál is több monda, adoma, krónikatöredék adja vissza hűen és hitelesen a teljes magyar mondavilágot, amelyet már Arany János is elveszett naiv eposzunknak nevezett. A könyvet a jövőben követik Lengyel Dénes mondasorozatának további kötetei is: Regék és mondák a török korból Kossuth Lajos öröksége...Új élet hajnalán...

Miért ajánljuk?

Leginkább azért, mert egy olyan ismeretanyagot ad az olvasó számára, ami nem csak szórakoztat, hanem tanít is egyben. Izgalmas kalandozás a mondák, legendák világába. Azon túl, hogy az iskolában kötelezően elő-előkerül a könyv, jó, ha ott lapul minden család könyvespolcán. Rólunk szól, nekünk szól.

Miről olvashatunk?

  • Hun –magyar mondák
  • Honfoglalás és a kalandozások mondái
  • Árpád-házi királyok
  • Vegyesházi királyok
  • Mondák Hunyadi Jánosról és Mátyás királyról

Összesítve

A teljes gyűjtemény, hiánytalan történetekkel egy kötelező darabja az otthoni könyvtárnak. Egy olyan könyv, amit a gyerektől a szülőkig, egészen a nagyszülőkig kezébe vehet bárki. Kortalan ajándék, bármilyen műfaj kedvelőinek csemege lehet.

Lengyel Dénes: Régi magyar mondák, Helikon Kiadó 2015

Szólj hozzá

történelem ismeretterjesztő helikon kiadó