2015. okt 24.

A zuhanás sokkja, az érzelmek regénye

írta: Szeretünk olvasni
A zuhanás sokkja, az érzelmek regénye

A mentális betegségekkel már számos irodalmi alkotás foglalkozott. Van, amelyik dokumentum regény módjára, van, amelyik prózaian, és van, amelyik minden kötöttségek nélkül, humorosan. Már amennyire lehet betegségről humorizálni.

Ez jutott eszünkbe a következő, friss megjelenésű könyv kapcsán is.

Nathan Filer: A zuhanás sokkja

b1404491.JPG

"A történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába. 
Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé. 
E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat."

Nagyon megható kis történet. Az ember olvassa, és végigelmélkedik az életén, hogy milyen szerencsések vagyunk, ha nem kell átélni az olvasottakat. Szomorú és fájdalmas. Ugyanakkor van benne valami kedvesség. Talán a sorok őszintésége hozza ki az emberből, de megmosolyogtat. A történet mélysége ezúttal nem lehúzza az olvasót, sokkal inkább felemeli. Feltölti. És a drága kis Matt, egy szerethető kedves karakter. Miatta is élvezet volt az olvasás.

A könyv mérete, megjelenése is nagyon szép. Kifejezetten tetszetős és ötletes volt a hangyák megjelenítése.

 „Ha az emberek szerint ŐRÜLT vagy, akkor mindenre, amit teszel vagy gondolsz, rákerül az ŐRÜLT pecsét.”

Egy remek regény kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt. Ha kedveltétek a Csikk, Semmi című könyveket akkor ezt nem szabad kihagyni. De ajánljuk továbbá a Zabhegyező, Egy különc srác feljegyzései olvasóinak is.

Őszinte, realisztikus, érzelmes. A zuhanás sokkja.

Nathan Filer: A zuhanás sokkja – Scolar Kiadó, 2015

Szólj hozzá

ifjúsági dráma scolar kamasz