2015. jún 12.

Ezeket a könyveket olvasd el a nyáron! 2.rész - Helikon Kiadó

írta: Szeretünk olvasni
Ezeket a könyveket olvasd el a nyáron! 2.rész - Helikon Kiadó

Itt a nyár, az olvasás, a nyaralás ideje. Mostani bejegyzésünkben három, kicsit komolyabb, ám annál izgalmasabb könyvet ajánlunk a Helikon Kiadó gondozásában.

b1357487.JPGA versek, költemények, mindig betekintést engednek az írójának gondolatvilágába, lelkébe. Egy jegeskávé, egy koktél mellett, ha csak valami rövidet szeretnénk olvasni, akkor Paul Verlaine, Szaturnuszi költeményeket ajánljuk.  Az új kiadás Térey János fordításában jelent meg. A kötet a fiatal, még kezdő költőnek mondható Verlaine talán legizgalmasabb munkája. Több rétegű versek ezek, amelyek lépésről lépésre hámozunk le, hogy megkereshessük értelmét. Vagy sikerül, vagy tovább elmélkedünk, vajon kellően megértjük a mondanivalót?

Meghitt álmom

Gyakran látogat az erős, mély, furcsa álom:
Egy ismeretlen nőt mutat nekem, akit
Szeretek s ki szeret; sohase változik,
Sohasem egy; szeret és megért igazából.

Mert ő megért; nyitott lelkem elébe tárom,
Csak ő, jaj!, csak ő lel kétségemre írt,
Csak ő! Fölszárítom kiomló könnyeit:
Mossák le gyöngyöző arcomról fáradtságom.

Hogy barna, szőke vagy vörös? – Nem, nem tudom.
Neve? Emlékszem, úgy zenél, édes nagyon,
Mint hű szerelmesé, kit száműzött az Élet. 

A nézése merev szobrok tekintete,
Hangja higgadt, komoly, s olykor távolba téved,
Mint aranyos szavak elnémult zengzete.

b1352124.JPGSophia Loren: Tegnap, ma, holnap

Nincs olyan generáció, amelyik ne hallott volna az isteni Sophiáról. A filmszerepein túl a magánéletéről is sokat tudunk – többnyire az újságokból. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a színésznő úgy döntött, hogy saját szavaival meséli el az életét: nehéz gyermekéveit, Cary Granthez fűződő kapcsolatát, a házassága körüli botrányokat, anyává válásának örömeit és az azt megelőző megpróbáltatásokat, a börtönben eltöltött napjait. Az őszinte – és gyakran humoros – hangvételű könyv nem pusztán Loren magánéletét mutatja be: megismerhetjük belőle a filmvilág számos híres alakjának emberi arcát, és közben felidézhetjük több évtized filmtörténetének fontosabb állomásait is.

Sophia Loren az egyik legnagyobb olasz filmszínésznő, akit nemcsak a hazájában, hanem szerte a világban szeretnek és elismernek. Több mint hatvan évet átölelő színészi pályafutása során közel száz filmben játszott, sokféle karaktert megformált. Számos kitüntetése közül a legfontosabbak: az Egy asszony meg a lánya című film női főszerepéért kapott Oscar-díj;  mintegy három évtizeddel később újabb Oscar, az életműért; számos David di Donatello- és Golden Globe-díj, az Ezüst Szalag-díj, a Cannes-i, a Moszkvai, valamint a Velencei Filmfesztivál díjai.


Helikon Zsebkönyvek

Harmadik ajánlatunk nem kimondottan egy könyvre fog korlátozódni. A Helikon kiadó idén tavasszal indította útjára zsebkönyv sorozatát. A kedvező, 999 Ft-os könyvek a nyár nagy slágerei lehetnek. Elférnek egy farzsebben, egy kis táskában. Állandóan magunkkal hordhatjuk az irodalom egy kis darabját. A címek változatosak, így mindenki talál kedvére valót.

Eddig megjelent címek:

Napóleon: Az uralkodás művészete
Oscar Wilde: A boldog herceg
Edgar Allan Poe: A fekete macska
Machiavelli: A fejedelem
Antoine De Saint-Exupéry: A kis herceg
Kahlil Gibran: A próféta
Szun-Ce: A háború művészete
Buddha beszédei
Friedrich Nietzsche: Bálványok alkonya
Edgar Allan Poe: Az aranybogár
Jane Austen: Szerelem és barátság
Lewis Carol: Alice csodaországbans

"Újszerűségre is törekedtünk" - interjú a Helikon Kiadóval

Kövesd a sorozatot facebookon:

 Helikon Zsebkönyvek

Szólj hozzá