2015. jún 11.

Donna Tartt: A titkos történet

írta: Szeretünk olvasni
Donna Tartt: A titkos történet

Donna Tartt, A titkos történet. Ismerősnek hangzik a név. Gondolkoztunk, gondolkoztunk, de nem ugrott be. Persze tudtuk, volt már korábbi kiadás. Végül beugrott hol találkoztunk először a nevével. Az 1001 könyv, amit olvasnod kell, mielőtt meghalsz válogatásban szerepelt.  

b1346986.JPG

Történet

Öten voltak. Megközelíthetetlen, titokzatos kis csoport a vermonti egyetemen. Ebbe az elit társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia, a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk hatására nemcsak tanulják, át is élik az ókori görög kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat és a véráldozatot. De amikor megszegik a társadalmi és erkölcsi törvényeket, átlépik a határokat, életük örökre megváltozik. Saját bőrükön tapasztalják, hogy nem ölni nehéz, hanem tovább élni.

Szerintünk

A titkos történet olyan fajta lélektani regény, amely az első oldaltól kezdve az utolsókig képes mély nyomot hagyni az emberben. Elgondolkozunk azon, mégis milyen világban élünk, milyenek az emberek, hogyan viselkednek a fiatalok. Mennyire lehet őket befolyásolni. Hogy hogyan választunk, mi döntünk. A tetteink következménye velünk marad. Lehetséges nem hagy nyomot, de lehet a kérdés óhatatlanul is mindennapjaink része lesz. Cselekedhettem volna másként is? Egy tragikus, nyomasztó történet, ahol a szimpátiával hadilábon állunk. A szereplők mindegyike viszonylag jól kidolgozott. Párbeszédeik hosszúak, pörgősek. Nagyon picit meg lehetett volna húzni, egy kicsivel rövidebb lett volna még nagyobbat emelt volna. Később újra el fogjuk olvasni. Szerintem alkalmanként mindig mást fogunk észrevenni.

[…] nem a fájdalom -e az, amitől gyakran a leginkább énünk tudatára ébredünk? Borzasztó dolog, amikor gyermekkorunkban megtudjuk, hogy az egész világtól különállunk, hogy senki és semmi nem fáj együtt megégetett nyelvünkkel, lehorzsolt térdünkkel, hogy kínjaink és fájdalmaink csakis a mieink. Még borzasztóbb, amikor cseperedvén megtudjuk, hogy senki sem ért meg bennünket igazán, akárhogy szeressen is. A tulajdon énünk tesz bennünket a legboldogtalanabbá…

Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet(1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros.stúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time 100 legbefolyásosabb személyisége listán.

Park Kiadó, 2015

Szólj hozzá