2015. feb 17.

Rendíthetetlen - Az emberi akarat és méltóság diadalának igaz története a második világháború poklában

írta: Szeretünk olvasni
Rendíthetetlen - Az emberi akarat és méltóság diadalának igaz története a második világháború poklában

2010-et írunk, mikor megjelenik Laura Hillenbrand második könyve, az Unbroken, magyarul Rendíthetetlen. A Time Magazin az év könyvének választja. A New York Times bestseller listájának első helyét is megszerzi. De ez még nem minden.  Mindenidők leghosszabb ideig listán szereplő könyve lett. Több mint négy éve szerepel rajta, amiből tizenöt hétig első helyen állt. Bármilyen kiadásban is jelent meg, a siker abszolút garantált.

A szerző

Laura Hillenbrand 1967-ben született a Virginia állambeli Fairfax-ben. Édesanyja gyermekpszichológus, édesapja lobbista. Gyermekkorát egy farmon töltötte, ami meghatározó volt az életében. Az érettségi előtt derült ki betegsége, a CFS, krónikus fáradtság szindróma. Ezért igen zárkózott életet él, a házát is nagyon ritkán hagyja el. De ennek ellenére is rengeteget dolgozik. Régi újságcikkeket olvas, telefonos interjúkat készít. Igyekszik teljes életet élni. Így írta meg első regényét is, egy sportlegendáról, az ismert amerikai zsokéról. (Hamarosan Vágta címmel jelenik meg a Cartaphilus Kiadó jóvoltából.)

A könyv

A történet Louis Zamperiniről szól. A fiatal hadnagyról, aki rajta van azon a gépen, amely 1943 májusában a Csendes-óceánba zuhan. Két hónapig hánykolódik az óceánon, mire partot ér. Ám a megpróbáltatások tovább folytatódnak. Partot érve ugyanis egyből japán hadifogságba kerül. Küzdelem az életben maradásért. Kitartás, erő, elszántság. Vajon miként élte meg az olimpiai döntős futó, akit a legjobb futók közt tartottak számon, és akinek az élete a háború miatt változik meg teljességgel. Egy megrázó, ugyanakkor felemelő történetről szól a Rendíthetetlen.

rendithetetlen_uj_filmes.JPG

Szerintünk

Ha figyelembe vesszük a Hillenbrand betegségét, akkor ámulattal vagyunk iránta. Hiszen a könyvben megannyi helyszín, tárgy szerepel valóságosan, ami arra utal, a szerző több alkalommal is megnézte személyesen. Reális képet fest mindenről. Pedig ki sem tette lábát az otthonából. Nem csoda hát, mindenki elismerően nyilatkozik a könyvről. A könyvről, ami által elgondolkozunk, milyen szerencsések vagyunk olvasók, hogy nekünk ezt nem kellett átélni személyesen. Hogy csak a könyv hasábjain keresztül élhetjük át a szenvedést, mindazt a gyötrelmet, amin Zamperini átment. Könnyeden van megírva, érthető, de mégis egy súlyos olvasmány. Nem is lehet egyszerre elolvasni. A Rendíthetetlen egy olyan könyv, amit többször vesz kézbe az ember, majd az éppen olvasott fejezet után egy kis időt hagy az elmélkedésre. Egy kiváló dokumentumregény. Azon olvasók, akik szeretik az igaz, drámai történeteket, azoknak mindenképpen ajánljuk.

Ha elolvastuk, nézzük meg, Angelina Jolie miként elevenítette meg a történet. Nézzük meg az előzetest: 

Laura Hilldenbrand: Rendíthetetlen - Cartaphilus Kiadó, 2014

Szólj hozzá

amerika történelem dráma bestseller igaz történet cartaphilus