2014. dec 12.

Közös sors - Árvák vonata

írta: Szeretünk olvasni
Közös sors - Árvák vonata

Több mint egymillió eladott példány. Jelzik sok esetben a kiadók egy-egy könyvük borítóján. Arról lehet vitatkozni, hogy ez a szám valós-e, vagy csak marketing fogás. Az igazi következtetést nagyon sok esetben csak könyv elolvasása után tudjuk levonni. Ha tetszett, akkor máris el tudjuk képzelni a hatalmas fogyást.

Mindezt azért írtuk le, mert a következő könyvünk címlapján is szembetaláltuk magunkat a számmal. Christina Baker Kline, Árvák vonata című könyvét ajánljuk.

konyvajanlo12.JPG

Két sors érintkezéséről szól a történet. Más korban szereplők, akik végül mégis összetalálkoznak a jelenben. Az egyikük Vivian Daly, az idős hölgy, aki utazott azon a vonaton, ami 1854 és 1929 között arról volt híres, hogy összegyűjtötte, és  elvitte az árva gyerekeket az ország egy másik pontjára. Az árvák élete a szerencsén múlt. Volt, aki szerető családhoz került és boldog életet élhetett. Páran sajnos szolgasorba kerültek és hányattatott életnek néztek elébe.

A történet másik szereplője a tizenhét éves Molly. A lányt szintén idegenek nevelték és gyakran került más családokhoz. Nem csoda, hogy nem éppen egy nyugodt természet. Egy ilyen felindulása során elkövetett tette következményeként választhat, vagy a fiatalkorúak börtönébe kerül, vagy közhasznú munkát végez. Ami nem más, mint az említett idős hölgynek segíteni a padlás kitakarításában.

Az elején nem is gondolták volna mennyi közös van bennünk. Megoldatlan kérdések, fájó emlékek, és a múlt felidézése. Mindezek teszik teljessé a történetet.

Az írás nagyon líraira sikeredett. Az elejétől a végéig lágyságával vezeti az olvasót, ami hozzájárul ahhoz, szinte egy szuszra kiolvashassuk a kötetet. Könnyed és gyorsan olvasható. A történetmesélés is élvezetet nyújt.A két fő karakter lenyűgöző, szerethető. Két különböző ember, azonos sorssal. Elgondolkodtató, és szomorúvá tett minket, hogy az árvákkal kapcsolatban bizonyos dolgok sosem változnak meg. A szerző nem csak tanítja a történelmet, hanem annak átgondolására is készteti az olvasót. A másik, amit megjegyeznénk, talán a felnőttek lettek elsősorban megcélozva a könyvvel, de a középiskolai korosztálynak is ajánljuk.

Az Árvák vonata egy gyönyörű és magával ragadó történet. Mindenkinek ajánlani tudjuk, de kiváltképpen azoknak, akiknek a Jane Eyre a kedvenc könyvük. 

Alexandra Kiadó, 2014

Szólj hozzá

történelem ifjúsági dráma alexandra szépirodalom életregény