2014. nov 12.

Akár a végsőkig - David R. Gillham: Asszonyok városa

írta: Szeretünk olvasni
Akár a végsőkig - David R. Gillham: Asszonyok városa

Vannak könyvek, amik utazásra hívnak. Elutazhatunk a történelem egy adott szegletébe, hogy ott megismerjünk különböző emberi sorsokat, életeket. Az Alexandra Kiadó mostani újdonsága is erre hív minket. Egy utazásra. Élettörténet, dráma, izgalom.

David R. Gillham: Asszonyok városa

asszonyok varosa.JPG

Hivatalos ismertető

Kiben bízhatunk?
Kit szeressünk?
És ki az, aki még megmenthető?

1943-ban, a második világháború tetőpontján járunk, amikor Berlin szinte kizárólagosan a nők városa lett.
Sigrid Schröder látszatra mintaszerű német katonafeleség: mindennap bejár dolgozni, a lehető legügyesebben használja fel az élelmiszerjegyeit, és kötelességtudóan gondoskodik kellemetlen, minden lében kanál anyósáról, miközben a rezsim vérfagyasztó erkölcstelenségeiről láthatóan tudomást sem vesz. Ám az álca mögött ott rejtőzik egy egészen másféle Sigrid: a nő, aki a szeretőjéről ábrándozik. Egy férfiról, akit a háborús káoszban szem elől vesztett, s aki zsidó. Ám nem Sigrid az egyetlen, akinek titkai vannak.

A házba egy magas rangú SS-tiszt költözik a családjával, épp a folyosó szemközti oldalára, és az új szomszédok Sigridet akarata ellenére is bűvkörükbe vonzzák. A házban lakik a kötelező szolgálati évét töltő fiatal Ericha is, s egy veszélyes pillanatban Sigrid segítségét kéri. Sigridet hamarosan beszippantja egy olyan világ, amelynek létezéséről mindaddig sejtelme sem volt. Fokozatosan ébred rá a szörnyű valóságra, s eközben a magány erődítménye, amelyet az évek során gondosan felépített maga köré, kezd összeomlani. Döntenie kell, mit cselekedjen. El kell döntenie, mi a jó, és mi a rossz, és mi az, ami valahol e két véglet közötti árnyékokban rejtőzik.

Mit gondolunk mi?

Nagyon sok jót tudunk elmondani a könyvről. A karakterek nagyon jól kidolgozottak, csak úgy, mint a jelenetek, amik annyira jól pörögnek, mintha csak egy filmet néznénk. Nem csoda, hiszen a szerző maga is színészi és forgatókönyv írói végzettséget is szerzett.  A csavar ebben a könyvben  jól átgondolt, nem  csak úgy jön a semmiből. Sokszor próbáltunk rájönni a titok nyitjára, de nem igazán sikerült.  

Sok mindenre emlékeztet minket a történet. Többek között arra, hogy milyen nehéz volt a háborús időkben, milyen, amikor hallgatni kell, és félelemben telnek a napok. Eszünkbe jut az esendőség és elmélkedünk azon, vajon mi hogyan, miként cselekedtünk volna. Nehéz dilemma. Nagyon nehéz.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a történelmi regényeket, családregényeket. Vagy például kedvelték a Könyvtolvajt. 

A szerző:

303324_388392444530878_119258720_n.jpgA szerző és a történelem szoros kapcsolata mindig is érezhető volt. Ez írásain is tükröződik. Írás közben nincs jelen, hanem teljesen odaképzeli magát az adott időszakba. Az Asszonyok városa azért is született meg, mert nagyon sokszor olvasott olyan könyvet, ami szinte kivétel nélkül csakis a férfiak szemszögét képviselték.  

Pályafutása eleje óta az írással foglalkozik. University of Southern California-n szerzett forgatókönyvírói képzettséget. Aztán jött a regény írás. Jelenleg családjával él nyugat Massachusetts-ben. 

David R. Gillham: Asszonyok városa - Alexandra Kiadó, 2014

Szólj hozzá

történelem dráma alexandra romantikus szépirodalom